torstai 16. maaliskuuta 2017

2 kerää, kolmet villasukat

Villasukkien suurkuluttajana tuli tarve taas uusille pitkävartisille villasukille. Tykästyin näihin Novita 7 veljestä Polkka -langan vihreisiin sävyihin, joten nappasin pari kerää kaupasta mukaan. Vyötteen mukaan yhdestä kerästä tulee yhdet tavalliset sukat, joten otin kaksi kerää että varmasti riittää pitkiin sukkiin. Ensimmäinen kerä riittikin toisen sukan varren puoliväliin asti (150g:n kerä).

Loin silmukoita 64, ja kaventelin pitkin vartta takana silmukoita pois, kunnes ennen kantapäätä jäljellä oli 12s/puikko. (Silmukkamäärät Novitan sukkalehdestä, malli z)

Hankin myös itselleni tupsukehikkosetin, tässä ensimmäiset, pienimmällä kehikolla tehdyt tupsut. Puisessa kuviossa lukee "Handmade with love" - näitä löysin jostakin paikallisesta askarteluliikkeestä :) Koristus on irrotettavissa pesun ajaksi. (Tupsut on vaaleanvihreästä Novitan raitalangasta, Polkkaa ei jäänyt kolmien sukkien jälkeen enää koristeisiin...)


Kaikissa näissä kolmessa villasukkaparissa on vahvennettu kantapää. Itselläni villasukat kuluvat ensimmäisenä puhki päkiän alta, ja tulikin mieleeni, että saisikohan vahvennetun kantapään periaatetta sovellettua myös päkiään. Onnistuihan se :)

Kun lankaa kerran pitkien sukkien jälkeen jäi, päätin tehdä vielä varrettomat sukat, myös tässä 12s/puikko.
Koristeeksi löysin Sopivanväristä satiininauhaa varastoistani, ja myös näihin sukkiin laitoin Handmade with love -koristeen, tällä kertaa pienemmän, metallisen version.

Rusetit on ommeltu kiinni. Ensin mietin irrotettavia malleja, mutta rusetti asettui ommeltuna kauniimmin - täytyy pestä nämä sukat erityisen varovasti.


Lopuksi tein langanlopusta vielä kyläsukat. Langan määrän kanssa meni niin tiukille, että metrin verran taisi jäädä lankaa enää näiden jälkeen. Piti siis koristeita varten ostaa uusi kerä, kun sopivaa väriä ei löytynyt laatikoista.

Aloitin sukat ihan tavalliseen tapaan varresta ja neuloin n.5krs ja päättelin kahdelta puikolta silmukat. Neuloin kantapään normaalisti ja jatkoin pohjan neulomista tasona. Tein myös kiilakavennukset, minkä takia sukka menee sivuilta tosi alas, hieman umpinaisempi malli syntyisi, jos jättäisi kiilakavennukset tekemättä.

Myös kärjestä tuli aika pikkuinen, pohjan leventäminen olisi kannattanut aloittaa hieman aiemmin. Kun pohjan leveys riitti koko jalan ympäri, jatkoin suljettuna neuleena eteenpäin. Kärkikavennukset saikin aloittaa aika lailla heti.

Kukkakoriste on kieputeltu rosé-kehikolla ja kiinnitetty sukkaan hakaneulalla, eli nämäkin saa pesun ajaksi pois. Kannattaa tosin miettiä, pitäisikö nämäkin ommella kiinni. Hakaneulalla kiinnitettynä jäi hiukan löysän oloiseksi, ja välillä kukka ottaa johonkin kiinni ja hakaneula aukeaa. Tai sitten pitää keksiä vaihtoehtoisia kiinnitystapoja.

Ihanaa kun taas on sukkia! (Vaikka taas tulee ongelma: miten näitä raskii käyttää...)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti