sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Joulukortit 2017

Tästä lähdettiin liikkeelle - eli tarkoitukseni oli käyttää pois jouluiset kuviopaperien jämät, jotka ovat laatikon pohjalla vieneet tilaa jo useamman vuoden, kun en ole raaskinut heittää pois.



Lähdin kokeilemaan tekniikkaa, jossa papereita leikataan erilevyisiksi suikaleiksi, ja liimataan sitten kiinni kaksipuoleiseen teippiin. Päätin laittaa suikaleet selkeästi viistoon - jos olisin yrittänyt suoraan niin vinoon ne olisivat kuitenkin menneet...

Toiseen teippipötköön liimailin kaikki punaisen ja vihreän sävyiset suikaleet ja toiseen sinisen sävyiset suikaleet.
Teippinä oli Bilteman oma kaksipuoleinen teippi, joka on noin 5cm leveää. Se on mukavan ohutta teippiä ja stanssailut ovat onnistuneet suhteellisen mukavasti.

Kun paperisuikaleet tuli teipattua, leikkasin reunoista ylimääräiset pois ja pätkin pitkät pätkät korttien mittaisiksi, osan vaakasuuntaan ja osan pituussuuntaan.
Sitten pitikin miettiä, millaisia koristeita laitan kortteihin näiden raitojen kanssa. Ensimmäisenä kokeilin stanssata raitaa Hyvää joulua -stanssilla. Asettelin stanssin tarkkaan ja säästin myös pienet osat kirjainten välistä, koska ajatus oli alusta alkaen saada samasta raidasta kaksi korttia. Heti ensimmäinen kortti tuotti hankaluuksia, kun tuntui, teksti ei erotu riittävästi mitään taustaa vasten. Kokeilin eri värejä ja lopulta päädyin kultaiseen glitteripaperiin, vaikka en ihan tyytyväinen siihenkään ollut. Viimeisenä oljenkortena kokeilin vahvistaa sanojen reunat mustalla tussilla, ei oikein toiminut sekään.

Tästä kortista leikatun jouluntoivotuksen liimasin ensin toisen samanlaisen toivotuksen päälle hieman vinoon, jotta alemman kartongin metallinvihreä pilkistää hieman takaa. Tarkoituksena oli jälleen saada teksti erottumaan paremmin taustasta. Taustaksi laitoin valkoisen korttipohjan, jonka ylä- ja alareunaan liimasin kapeammat soirot kuviopaperiraidasta. Myös niiden alle tuli metallinvihreää kartonkia, ja päälle koristeiksi lumihiutalepaljetit ja strassi vielä päälle.

Seuraavissa korteissa käytin taas samaa stanssia, ja sain niin ikään kaksi korttia. Tällä kertaa en jättänyt raitaan aukkoa sanan kohdalle, vaan stanssasin kultakartongista toivotuksen uudelleen ja liimasin sen tähän aukkoon.

Oikeanpuoleiseen korttiin stanssailin samoista paperinjämistä joulupalloja, ja koristelin vielä vähän kultaisella geelikynällä.




Näissä korteissa idea aivan sama kuin edellisissä, mutta toivotus vaihtui Joulurauhaa -stanssiin.

Tummat yksityiskohdat vasemmanpuoleiseen korttiin on tehty mustalla Wink of Stella -kynällä.









Samoja juttuja myös näissä korteissa, aksenttina nyt metallinpunainen punainen kartonki ja Jouluiloa-stanssi. Näihin joulupalloihin tein rusetit ja ripustuslenkit kirjontalangasta.







Sinisävyisiin kortteihin valitsin lumiaiheisia koristeita. Taustoja on leimailtu sekä koko kortin peittävällä lumihiutaletaustaleimalla (Impression Obsession), että yksittäisillä lumihiutaleilla eri leimaseteistä. Musteena oli hopeanvärinen Delicata.


Stanssatut lumihiutaleet on leikattu Sizzixin stansseilla hopeasta tai hieman sinertävästä metallinhohtoisesta kartongista. Tummansiniset hiutaleet on leikattu tummansinisestä kartongista, johon suihkutettu Sheer Shimmer Spritz -suihketta.
Osassa lumihiutaleista on koristeena myös lumihiutalepaljetti ja strassi.



Valkeaa Joulua -stanssi on Paperisateesta, ja siihen kuuluu myös tausta. Pystykortissa stanssasin tekstin taustan kuultopaperista, ja valkotaustaisessa vaakakortissa tekstin tausta on valkoisesta kartongista. Kolmannessa esimerkissä ei ole taustaa ollenkaan, vaan pelkkä teksti. Tähän korttiin en myöskään laittanut koristeeksi strasseja, vaan ruuttailin hopeaa Nuvo Dropsia sopiviin kohtiin.






Näiden viimeisten korttien kanssa ongelmaksi tuli taas se, miten saa tekstin erottumaan taustasta. Ja taas kokeiltiin vaikka minkä värisiä taustoja. Ongelmana taisi olla se, että kuviopaperiraidassa on niin montaa eri sävyä, että se ei siksi erotu vaaleasta, eikä tummasta. Oikeanpuoleisessa kortissa kirjava tausta ei myöskään helpota asiaa.




Suikaleraidat tuli käytettyä, mutta kortteja tarvitaan vielä. Onneksi kuviopapereiden loppuja on vielä jäljellä. Jäljellä olevat palat olivat inan leveämpiä kuin pystysuuntainen kortti, joten tällä kertaa leikkasin leveämpiä suikaleita, joilla saa peitettyä koko kortin. Peitin kortin pinnan kaksipuoleisella tarrakalvolla ja sitten taas liimailemaan suikaleita paikoilleen. Nyt erottelin vähän punaisia ja vihreitä suikaleita eri kortteihin.

Punaisiin kortteihin stanssailin sydämenmuotoiset ikkunat, sydämen sai taas käyttöön toiseen korttiin. Pari taisi jäädä vielä jemmaankin. Tekstin leimasin kortin sisäpuolelle, mutta se näkyy aukosta kortin ollessa kiinni.

Sydämen ja kortin reunan koristelin kultaisella kohojauheella, ja tein sillä koristeita myös kortin pintaan leimaamalla roiskemaisia kuvioita. Tämä on kyllä yksi ihan lempparikoristeluistani, tuntuu sopivan melkein mihin vaan :)

Yhteen korttiin kokeilin laittaa ikkunaan kuultopaperia, mutta lopultakin malli taisi olla mieleisempi ilman sitä.






Ja lisää samantyyppisiä malleja...


Tämän viimeisen kortin kanssa päätin kokeilla vähän jotain uutta. Ostin jokin aika sitten kultaushiutaleita, enkä ollut ehtinyt vielä niitä mihinkään käyttää. Stanssasin kaksipuolisesta teipistä Jouluiloa -toivotuksen, jonka liimaisin valmiin taustan päälle. Sitten vain levittelemään kultaushiutaleita. Uskomattoman vähän sitä kului ja pienetkin palat tulee hyvin hyödynnettyä.

Tällä kertaa lopputulos oli kyllä pettymys, jälleen teksti hukkui taustaan ja oli muutenkin utuisen oloinen. Saisikohan sitä kiillotettua jotenkin... Noh, piti miettiä, miten tekstin saisi paremmin esille, ja päätin sitten kokeilla tekstin peittämistä Glossy Accentsilla. Huono päätös, joten parempi jättää tämä leikki tähän ja kokeilla hiutaleita myöhemmin uudelleen johonkin toiseen projektiin. Tämän kortin joulupallot on ääriviivatarroja.



Sitten ne vihreänsävyiset kortit. Ajattelin heti, että kuusiahan niistä pitää tehdä. Yritin metsästää paikallisista askarteluliikkeistä sopivan selkeää kuusistanssia, mutta aina kun hyvä löytyi, sen kohdalla luki: "Tuote tilapäisesti loppunut". Justiinsa. Päädyin siis tekemään kartongista oman kuusimallin ja leikkaaman aukot ihan perinteisesti askarteluveitsellä. Olen innostunut viime aikoina käyttämään sormiveistä, se tuntuu mukavalta käteen ja tekee tehtävänsä hyvin. Irti leikatut kuuset pääsivät tietysti koristamaan toisia kortteja. Hirveen kätevää tällainen 2 yhden hinnalla -ratkaisu!






Vieläkin puuttuu kortteja. Seuraavaksi otin käsittelyyn jouluiset kuultopaperit, joita en ole juurikaan vielä käyttänyt. Kahdesta paperista riitti mukavasti kolmeen korttiin, ja taas kun tarkasti stanssaili niin ei kultakartonkiakaan mennyt hukkaan vaan molemmat palat tuli käyttöön. Jouluiloa -kortin stanssattu teksti löytyy ylempää joulukuusikortista.

Kuultopaperin kanssa on aina kiinnittämisen ongelma. Kartonkien takaa sain liimattua kunnolla, ja muualle keksin laittaa lumihiutaleiden taakse minikokoisia, pyöreitä liimapisteitä. Ne eivät juurikaan erottuneet hiutaleiden takaa ja saivat paperin pysymään hyvin paikoillaan. Toki ilman tuota lumihiutalekuviointia tämä ei olisi toiminut.

Samasta pakkauksesta on myös nämä seuraavat kuultopaperit. Tein ensin taustan kuntoon, maskasin lumihangen PostIt-lapuilla ja levittelin yötaivaaseen sopivia Distress-musteita taustaan (Tumbled glass, Chipped sapphire, Black soot ja oliskohan ollu myös Dusty concord). Roiskin valkoista gessoa lumisateeksi ja leimasin valkoisella pigmenttimusteella tähdet. En muistanut käsitellä mustepintaa ennen leimausta Micro Glaze-aineella, joten valkoinen poimi taustastaa väriä. Korjailin valkoisella geelikynällä ja toiseen korttiin koholeimasin tähden.

Tausta oli aivan hirmuisen hyvän näköinen yksinäänkin, hiukan harmitti laittaa kuultopaperi päälle. Hyvältä se kyllä näyttää näinkin. Taas piti miettiä kiinnitystä, liimapisteet ei toimi tässä kuviossa, eikä myöskään ole mitään kunnollista pintaa, minkä takaa saisi hyvin liimattua kuultopaperin kiinni. Ensin kokeilin Matt Mediumia - huono idea! Kuultopaperi käpristyi ja läiskät jäi päällipuolelle näkyviin. Noh, onneksi pahin kohta oli kortin reunassa, sen sain aika hyvin piiloon ääriviivatarrareunuksella. Samalla sainkin hyvän paikan piilottaa kapea kaksipuolinen teippi. Tällä kikalla mentiin siis molemmissa korteissa, enkä yrittänytkään kiinnittää kuultopaperia kuin yhdestä reunasta. Toimii! Kuuset on myös ääriviivatarroja, tarttuneet joskus mukaan messuilta.



Vieläkin puuttui muutama kortti. Kranssikortit aloitin joskus vuosia sitten ostettuani reunalävistäjän, mutta en silloin saanut kortteja valmiiksi asti. Nyt lisäsin vielä ääriviivatarratervehdykset sekä kerroksittain leimatut kranssit keskelle, ja sain nämäkin kortit lähtemään tänä vuonna matkaan. Punaiset marjat on tehty Nuvo dropsilla, ja rusetit ja joulukellot on päällystetty helmiäismäisellä lasiteaineella. Se sai koristeet käpristymään hirmuisesti, nyt pitäisikin testata, tapahtuuko sama käytettäessä Glossy Accentsia tai kirkasta Nuvo dropsia.




Joulutähtikortit on tehty samalla leimalla kuin viime vuoden kortit, mutta eri tekniikalla. Tällä kertaa leimasin kuvion kerroksittain eri värisillä vihreillä ja punaisilla Lawn Fawnin musteilla. Lopputulos ei miellyttänyt, kuvio ei ollut toivotun moniulotteinen, vaan jotenkin tönkkö. Värit myös kuivuivat vaaleammiksi kuin olisin toivonut, pitänee kokeilla uudestaan joskus, jos saan hankittua ne kaikkein tummimmat punaisen ja vihreän sävyt. Korjausliikkeet tein sitten Inktense -kynillä. Värittelin lisää varjoja kukkiin ja lehtiin ja levittelin väriä vedellä. Lopputulos miellytti huomattavasti enemmän.

Kukkien keskustoissa on kullanväristä Nuvo dropsia, ja tekstit ja muu koristut on leimattu kultaisella kohojauheella. Kukat käsittelin vielä Wink of Stella -kimallekynällä, se ei vain tahdo kuvasta erottua.



Vielä tämän joulun viimeinen kortti, siitä taisikin tulla samalla oma henkilökohtainen suosikkini. Tausta on tehty samoin kuin kuultopaperikorteissa, mutta lisänä oli koivunrunkosapluuna. Aluksi mietitytti se, että sapluuna oli vähän liian pieni tähän korttipohjaan, jolloin reunoihin jäisi sapluunasta neliskanttinen jälki. Päätin ottaa tässä pikkuisen riskin, ja se kannatti - henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kukaan ei huomaa oikeanpuoleisen koivun olevan oikeasti sapluunan reuna...

Kettu on stanssattu metsämaisemastanssisetin mukana tulleella kettustanssilla, ja värjätty Distress-musteilla. Muutaman valkoiseksi jäävän kohdan maskasin ensin maskiaineella.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti